08 Grudnia 2020

Światowy Dzień Gruszki Drukuj

Wpadła gruszka do fartuszka”

 Po Światowym Dniu Jabłka przyszła kolej na Światowy Dzień Gruszki, który  jest kolejna okazją do stwierdzenia jak ważne są rośliny w naszym codziennym życiu, jak ważne jest regularne spożywanie owoców i warzyw. Grusza uprawiana i przetwarzana od dawien dawna – owoce bogate w morze składników mineralnych: potas, fosfor, wapń, sód, magnez, żelazo, miedź, bor oraz jod. Gruszka podbiła nasze żołądki ponad 3 tysiące lat temu. Hodowla gruszy stawała się coraz bardzie popularna. Największe osiągniecia w tej dziedzinie zdobyli Francuzi i Belgowie. Gruszka nie tylko dostarcza nam wielu składników odżywczych, ale również nawilża i oczyszcza skórę i opóźnia efekty starzenia…😊 WIORiN Kraków zachęca więc do ich konsumpcji!


lista aktualności