04 Kwietnia 2022

Dzień marchewki przypada na 4 kwietnia, został ustanowiony po raz pierwszy w 2003 roku Drukuj

Dzika marchew, przodek obecnej marchwi, pochodzi najprawdopodobniej z Persji. Marchew we współczesnej odsłonie po raz pierwszy uprawiano, najprawdopodobniej, w Afganistanie około X wieku, była jednak ona żółta lub fioletowa. Pomarańczowa marchew powstała w Holandii. Według legendy mieszkańcy Niderlandów w XVII wieku stworzyli ten gatunek na cześć flagi oraz barw Wilhelma Orańskiego.

 

Do największych producentów marchwi zalicza się Chiny, Stany Zjednoczone, Rosję, Wielką Brytanię oraz Polskę. W Polsce marchew uprawiana jest na powierzchni 15 042,85 ha (Dane ARiMR za 2021 rok). Województwo lubuskie wypada nienajlepiej, ponieważ u nas marchew jest uprawiana  na powierzchni 82,91 ha. Największa produkcja tego warzywa jest w województwie kujawsko – pomorskim na powierzchni 3 129,02 ha.

 

Województwo

Pow. uprawy marchwi w 2021 r. w ha

Dolnośląskie

324,83

Kujawsko - pomorskie

3 129,02

Lubelskie

1 839,60

Lubuskie

82,91

Łódzkie

1 537,59

Małopolskie

1 255,08

Mazowieckie

1446 01

Opolskie

115,73

Podkarpackie

387,02

Podlaskie

109,60

Pomorskie

786,74

Śląskie

423,76

Świętokrzyskie

1 378,64

Warmińsko -mazurskie

252,25

Wielkopolskie

1 531,03

Zachodniopomorskie

443,04

 

Marchew jest bardzo popularnym warzywem ze względu na smak, właściwości odżywcze oraz możliwość różnorodnego zastosowania do potraw wytrawnych jak i słodkich.  Korzeń marchwi jest pełen witamin i składników odżywczych, zawiera m. in. witaminę A, B6, C, E, K, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, wapń czy żelazo. Marchew jest ponadto źródłem rzadko występującego w żywności pierwiastka śladowego molibdenu, niezbędnego dla prawidłowych przemian metabolicznych w organizmie.

 

Regularne spożywanie marchwi wpływa na cerę, wzrok, spowalnia proces starzenia organizmu, zapobiega rozwojowi nowotworów czy chroni przed chorobami serca. Marchew jest zalecana w diecie niskokalorycznej ponieważ w 100 g surowej marchewki jest tylko 27 kcal, gotowanej 33 kcal.

 

Spożywajmy marchew na surowo, gotowaną, pieczoną, smażoną, w zupach, sałatkach czy przerobioną na sok. Zróbmy nawet ciasto z marchwi.

 

Udanego świętowania dnia marchewki.

Źródło: wikipedia

 

Tekst: Aleksandra Wolniewicz.


lista aktualności