Dzień marchewki przypada na 4 kwietnia, został ustanowiony po raz pierwszy w 2003 roku Drukuj
Dzika marchew, przodek obecnej marchwi, pochodzi najprawdopodobniej z Persji. Marchew we współczesnej odsłonie po raz pierwszy uprawiano, najprawdopodobniej, w Afganistanie około X wieku, była jednak ona żółta lub fioletowa. Pomarańczowa marchew powstała w Holandii. Według legendy mieszkańcy Niderlandów w XVII wieku stworzyli ten gatunek na cześć flagi oraz barw Wilhelma Orańskiego.
Do największych producentów marchwi zalicza się Chiny, Stany Zjednoczone, Rosję, Wielką Brytanię oraz Polskę. W Polsce marchew uprawiana jest na powierzchni 15 042,85 ha (Dane ARiMR za 2021 rok). Województwo lubuskie wypada nienajlepiej, ponieważ u nas marchew jest uprawiana na powierzchni 82,91 ha. Największa produkcja tego warzywa jest w województwie kujawsko – pomorskim na powierzchni 3 129,02 ha.
Województwo |
Pow. uprawy marchwi w 2021 r. w ha |
Dolnośląskie |
324,83 |
Kujawsko - pomorskie |
3 129,02 |
Lubelskie |
1 839,60 |
Lubuskie |
82,91 |
Łódzkie |
1 537,59 |
Małopolskie |
1 255,08 |
Mazowieckie |
1446 01 |
Opolskie |
115,73 |
Podkarpackie |
387,02 |
Podlaskie |
109,60 |
Pomorskie |
786,74 |
Śląskie |
423,76 |
Świętokrzyskie |
1 378,64 |
Warmińsko -mazurskie |
252,25 |
Wielkopolskie |
1 531,03 |
Zachodniopomorskie |
443,04 |
Marchew jest bardzo popularnym warzywem ze względu na smak, właściwości odżywcze oraz możliwość różnorodnego zastosowania do potraw wytrawnych jak i słodkich. Korzeń marchwi jest pełen witamin i składników odżywczych, zawiera m. in. witaminę A, B6, C, E, K, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, wapń czy żelazo. Marchew jest ponadto źródłem rzadko występującego w żywności pierwiastka śladowego molibdenu, niezbędnego dla prawidłowych przemian metabolicznych w organizmie.
Regularne spożywanie marchwi wpływa na cerę, wzrok, spowalnia proces starzenia organizmu, zapobiega rozwojowi nowotworów czy chroni przed chorobami serca. Marchew jest zalecana w diecie niskokalorycznej ponieważ w 100 g surowej marchewki jest tylko 27 kcal, gotowanej 33 kcal.
Spożywajmy marchew na surowo, gotowaną, pieczoną, smażoną, w zupach, sałatkach czy przerobioną na sok. Zróbmy nawet ciasto z marchwi.
Udanego świętowania dnia marchewki.
Źródło: wikipedia
Tekst: Aleksandra Wolniewicz.