10 Lutego 2022

10 luty - Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych Drukuj

Bób, fasola, groch, ciecierzyca, soczewica i soja to tzw. „pożywne ziarna dla zrównoważonej przyszłości”. Hasło to podkreśla znaczenie suchych nasion roślin strączkowych w naszym świecie. Szczególny wpływ maja one na zmniejszenie głodu i niedożywienia, poprawę naszego zdrowia i stanu środowiska.

 

Suche nasiona roślin strączkowych są bogate w wartości odżywcze, są niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i glutenu oraz mają niski indeks glikemiczny.

 

Zamiast mięsa…?

Nasiona roślin strączkowych są nazywane „białkiem przyszłości” a ich promocja prowadzona jest w kampaniach na skalę globalną.

Coraz częściej promowany jest model żywienia o obniżonej zawartości mięsa w diecie, ponieważ ma udowodniony mniejszy wpływ na środowisko naturalne.

 

Jedna z najlepszych alternatyw wobec mięsa to nasiona roślin strączkowych, będąc cennym źródłem białka roślinnego.

 

Niska cena... zapewnia dostępność dla wszystkich grup społecznych.

 

Co na to PIORiN…?

Inspektorzy z Oddziału WIORiN w Świebodzinie jak zawsze wpisali się w trendy przyszłości i czym prędzej pobrali próby suchych nasion strączkowych – grochu siewnego odm NEMO i ASTRONAUTE w ramach Programu SMP na obecność Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens.

 

 

                   

                                        

 

                                                                        

                                                                                                                  

 

Tekst: Agnieszka Jaszczur

Zdjęcia: Aleksandra Wolniewicz i Grzegorz Hoszowski z Oddziału w Świebodzinie, Dagmara      Dubiniec Oddział w Międzyrzeczu

Infografika: Joanna Brudnowska