10 luty - Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych Drukuj
Bób, fasola, groch, ciecierzyca, soczewica i soja to tzw. „pożywne ziarna dla zrównoważonej przyszłości”. Hasło to podkreśla znaczenie suchych nasion roślin strączkowych w naszym świecie. Szczególny wpływ maja one na zmniejszenie głodu i niedożywienia, poprawę naszego zdrowia i stanu środowiska.
Suche nasiona roślin strączkowych są bogate w wartości odżywcze, są niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i glutenu oraz mają niski indeks glikemiczny.
Zamiast mięsa…?
Nasiona roślin strączkowych są nazywane „białkiem przyszłości” a ich promocja prowadzona jest w kampaniach na skalę globalną.
Coraz częściej promowany jest model żywienia o obniżonej zawartości mięsa w diecie, ponieważ ma udowodniony mniejszy wpływ na środowisko naturalne.
Jedna z najlepszych alternatyw wobec mięsa to nasiona roślin strączkowych, będąc cennym źródłem białka roślinnego.
Niska cena... zapewnia dostępność dla wszystkich grup społecznych.
Co na to PIORiN…?
Inspektorzy z Oddziału WIORiN w Świebodzinie jak zawsze wpisali się w trendy przyszłości i czym prędzej pobrali próby suchych nasion strączkowych – grochu siewnego odm NEMO i ASTRONAUTE w ramach Programu SMP na obecność Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens.
Tekst: Agnieszka Jaszczur
Zdjęcia: Aleksandra Wolniewicz i Grzegorz Hoszowski z Oddziału w Świebodzinie, Dagmara Dubiniec Oddział w Międzyrzeczu
Infografika: Joanna Brudnowska