Informacja nr 7/2024 Łódzkiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa – kolejne wykrycia Rsol Drukuj
Informacja nr 7/2024 Łódzkiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa – kolejne wykrycia Rsol
Informuję o kolejnych stwierdzeniach w wodach rzeki Warty oraz roślinach żywicielskich - psianka słodkogórz (Solanum dulcamara) w województwie łódzkim - powiat sieradzki, gmina Sieradz (obręb Sucha, Grądy, Dzigorzew, Biskupice, Obręb 15, Podłężyce-Rzechta), gmina Warta (obręb Włyń, Obręb 26) gmina Burzenin (obręb Burzenin, Jarocice), powiat zduńskowolski, gmina Zapolice (obręb Pstrokonie, Strońsko), powiat wieluński, gmina Konopnica (obręb Rychłocice, Strobin) gmina Osjaków (obręb Osjaków, Felinów) powiat pajęczański, gmina Siemkowice (obręb Bugaj Radoszewicki) gmina Wierzchlas (obręb Kamin, Krzeczów) obecności agrofaga kwarantannowego bakterii Ralstonia solanacearum.
Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi, dlatego nie należy stosować wody pochodzącej z wyżej wskazanych obrębów rzeki Warty do nawadniania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora oraz innych żywicielskich roślin z rodziny psiankowatych.
Pozostałe drogi rozprzestrzeniania się bakterii to zainfekowane:
- rośliny, w tym bulwy ziemniaka;
- narzędzia, środki transportu i gleba przylegająca do sprzętu używanego przy produkcji roślin żywicielskich.
W przypadku, gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w kolejnych sezonach uprawy w następujących postaciach:
- na częściach zielonych roślin żywicielskich:
- więdnięcia pojedynczych liści na końcach łodyg;
- brązowych przebarwień łodyg i liści prowadzących do zamierania roślin;
- wycieku białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi;
- na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:
- brązowych przebarwień tkanki;
- wycieku kremowego śluzu bakteryjnego i gnicia bulw.
Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię.
W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Łodzi (tel: 42633 99 72, e-mail: ). Szczegółowe informacje nt. bakterii można uzyskać na stronie www.piorin.gov.pl oraz pobrać ulotkę pod linkiem: kliknij tutaj.