02 Czerwca 2022

Sezon na polskie truskawki rozpoczęty Drukuj

Zdjęcie ilustracyjne truskawek
Zebrane z pola...

Truskawki (Fragaria × ananassa) powstały na początku XVIII wieku przez skrzyżowanie pochodzącej z Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej z chilijską należących do rodziny różowatych (Rosaceae). Obecnie truskawki są jednymi z popularniejszych owoców sezonowych, a ich spożycie dostarcza wielu korzyści: małokaloryczne, zawierają cenne substancje: minerały (cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B9, E oraz w szczególności C – 66 mg/100g), pektyny, fitocydy, kwas elagowy, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, błonnik, bromelinę (dojrzałe owoce). 


Warto zatem wiedzieć, czy ich spożycie na pewno jest bezpieczne i zdrowe. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, sprawując nadzór nad prawidłowym stosowaniem środków ochrony roślin, corocznie prowadzi badania pozostałości środków ochrony roślin.


Ubiegłoroczne wyniki badań pozostałości środków ochrony roślin w truskawkach napawają optymizmem. Żadna z przebadanych 59 próbek truskawek pobranych na terenie całego kraju nie zawierała przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości substancji czynnych.


W bieżącym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin w truskawkach. Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, a stosowane środki ochrony roślin były dedykowane do upraw wymienionych w etykiecie środka. Spełnienie powyższych wymagań jest przy tym warunkiem utrzymania wysokiej pozycji polskiej żywności na wspólnym rynku Unii Europejskiej oraz skutecznej ekspansji na rynki państw trzecich.


lista aktualności
Rejestr zmian
Data publikacji informacji: 02.06.2022 00:00
Data aktualizacji informacji: 02.06.2022 12:57
Sprawdź historię zmian